Het ultieme kado - happiness editie
13609
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13609,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Happiness editie

 

De happiness editie is een wetenschappelijk onderbouwd lees-, doe- en dagboek voor meer grip geluk. Binnenin vind je de unieke happiness methode® die je toegang geeft tot de beste en mooiste inzichten uit de psychologie, biologie en het NLP.

 

In onderstaande uitklapmenu’s vind je alle links, video’s en aanvullende informatie waar in het boek naar wordt verwezen.

 

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

 

WAAROM dit boek het ultieme kado is

 

INLEIDING

 

HOE word je gelukkiger

Geluksstofjes

Happiness habits

Slimme technieken

 

HOE werkt de happiness methode®

Dankbaarheid

Goede daad

Mooie momenten van de dag

Zuchten

Power pose

Lachen

Bewegen

Contact

 

HAPPINESS boosters

Happiness boosters zijn handige tips, slimme weetjes, waardevolle inzichten en inspirerende verhalen die je helpen om gelukkiger te worden en te blijven.

 

HAPPINESS lijstjes

Twaalf inspirerende lijstjes die je inzicht geven in de dingen waar je gelukkig van wordt, zoals “Mijn mooiste herinneringen” en “Mensen met wie ik meer tijd door wil brengen”.

 

HAPPINESS dagboek

Het happiness dagboek is het belangrijkste deel van de happiness methode en bestaat uit 70 dagboekpagina’s. Op blz. 25, 26 en 30 lees je waarom.

Inleiding

Inleiding

 

Wist je dat… ?

Je geluksgevoel heeft een positieve invloed op je immuunsysteem, je gezondheid, je uiterlijk en je levensduur. Diverse onderzoeken* tonen aan dat gelukkige mensen minder vaak ziek zijn, sneller genezen, langer een jeugdig uiterlijk houden én langer leven. Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk allemaal, maar…

*zie de laatste tab voor de lijst met bronnen

 

Is het wel mogelijk om je geluksgevoel te beïnvloeden?

Het antwoord is ja. Gelukkig wel.

 

Grip op geluk

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar geluk en het blijkt dat we ons geluksgevoel voor een groot deel zelf in de hand hebben. Ruim 40% wordt bepaald door dingen die we doen. De rest wordt bepaald door onze leefomstandigheden (10%) en door onze genen (50%).

 

Hoe dan?

Goede vraag. Er zijn heel veel dingen die je kunt doen om je geluksgevoel te beïnvloeden. Maar hoe mooi en belangrijk geluk ook is, we realiseren ons heel goed dat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om de hele dag bezig te zijn met geluk.

 

Op zoek

Daarom zijn we op zoek gegaan naar eenvoudige en effectieve manieren waarop je in korte tijd je geluksgevoel kunt vergroten. We zochten kleine, maar slimme sleutels tot meer geluk en die hebben we gevonden. Het resultaat van die zoektocht is het boek dat je nu in je handen hebt.

 

Wetenschap

De inhoud van dit boek is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op kennis en inzichten uit honderden studies, boeken, blogs, vlogs en TED-talks over psychologie en biologie.

 

Tips, quotes en happiness boosters

De mooiste en meest waardevolle inzichten hebben we vertaald naar praktische tips, inspirerende quotes en korte happiness boosters waar je op elk gewenst moment mee aan de slag kunt.

 

Happiness methode®

Het meest trots zijn we op de kern van dit boek: de happiness methode®. De happiness methode® bevat de mooiste pareltjes uit ons onderzoek en is de sleutel die we zochten. Het is een eenvoudige maar zeer effectieve methode die je helpt om de aanmaak van je geluksstofjes te boosten en die van je stressstofjes te laten dalen. Het ultieme kado.

 

Indeling

In het hoofdstuk ‘HOE word je gelukkiger’ leggen we uit welke stofjes en technieken we geselecteerd hebben en waarom. In het hoofdstuk ‘HOE werkt de happiness methode®’ leggen we uit hoe de methode werkt en hoe je hem toe kunt passen. Daarna volgen de happiness boosters.

 

HAPPINESS boosters

Happiness boosters zijn tips, wistjedatjes, korte verhalen en inzichtgevende vragen die je helpen om meer grip te krijgen op je geluk. Ze kunnen op elk moment en in elke willekeurige volgorde worden gelezen en gedaan.

 

Dagboek

Aan het einde van het boek vind je 70 dagboekpagina’s. Deze pagina’s zijn het belangrijkste deel van de happiness methode®. Op blz. 25, 26 en 30 lees je waarom.

 

Goed om te weten

Op deze website en op ons YouTube-kanaal vind je alle informatie die om wat voor reden dan ook niet in het boek paste. Je vindt er bijvoorbeeld aanvullende informatie over bepaalde onderwerpen, video’s met uitleg of ter motivatie/inspiratie en lijsten met boeken, websites, films etc. die we van harte aanbevelen. Als er over een bepaald onderwerp meer informatie te vinden is op onze website, dan staat dat vermeld in de tekst van het boek.

 

Tot slot

Dan rest ons nog maar een ding en dat is je heel veel plezier te wensen bij het lezen en toepassen van alle tips en informatie in dit boek. We hopen dat het jou net zo gelukkig maakt als ons.

 

 

 

Geluk is de zin en de betekenis van het leven.

-Aristoteles
Video's waar je blij van wordt

Video’s waar je blij van wordt

 

Op bladzijde 41, 67, 69 en 113 van het boek verwijzen we naar video’s en media waar je blij van wordt. Als je onderstaande YouTube-video start, dan worden onze favoriete video’s automatisch 1 voor 1 afgespeeld. Zodra de eerste video klaar is, start de tweede vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar het overzicht van de volledige afspeellijst, zodat je zelf kunt kiezen welke video’s je wilt zien.

Jumping Jacks

Jumping Jacks

 

Op bladzijde 42 t/m 45 van het boek wordt uitgelegd wat de invloed is van bewegen op de aanmaak van geluksstofjes. Eén van de (zeer effectieve) manieren waarop je meer geluksstofjes aan kunt maken is door regelmatig een paar jumping jacks te doen (zie het boek voor meer uitleg over hoe dit werkt).

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een Jumping Jack doet (en in de video die erna komt zie je grappige voorbeelden van hoe het niet moet).

 

Spijkermat

Spijkermat

 

Een spijkermat, ook wel acupressuur mat, Shakti Mat, Yantra mat, Indisch spijkerbed of Bed of Nails genoemd, is een moderne variant van het 4000 jaar oude spijkerbed.

 

Oude Chinezen en Indiërs

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gingen de oude Indiërs niet op een spijkerbed liggen om indruk te maken op omstanders (denk aan ons beeld van een Fakir), maar gebruikten zowel de Chinezen als de Indiërs het vooral om pijn te verlichten en zich beter te voelen.

 

 

Hoe werkt dat dan?

Wat de Chinezen en Indiërs destijds nog niet wisten, maar wij nu wel, is dat de scherpe stekeltjes onze hersenen stimuleren om (onder andere) meer van de geluksstofjes endorfine (blz 56) en oxytocine (blz 60) aan te maken. In het boek kan je meer lezen over het positieve effect van deze stofjes op je stress en je geluksgevoel.

 

Endorfine

Naast positieve effecten op je geluksgevoel, heeft endorfine ook een pijnstillende werking. Zie ook deze pagina van wikipedia. In Zweden wordt de spijkermat al op grote schaal ingezet door artsen bij de behandeling van mensen met chronische pijnklachten. Zie ook dit artikel.

 

Positieve effecten

Als je googled op “spijkermat ervaringen” dan vind je honderden – veelal positieve – reviews van enthousiaste gebruikers. Volgens deze reviews helpt het gebruik van de spijkermat (onder andere) tegen:

– stijve en/of vastzittende spieren
– rugklachten
– chronische pijn
– onrustige slaap
– moeite om te ontspannen
– vermoeide of pijnlijke voeten
– (spannings)hoofdpijn / migraine

Ben je benieuwd naar reviews en ervaringen van anderen? Klik dan hier (blog), hier (website) of hier (YouTube).

 

Goed om te weten

Het effect van de spijkermat is per persoon heel verschillend. De ervaringen van andere gebruikers geven dus helaas geen garantie voor het effect dat de mat op jou gaat hebben.

 

Meer weten?

Wil je weten hoe je een spijkermat gebruikt? Bekijk dan deze video:

 

 

Ben je enthousiast geworden en overweeg je om zelf een spijkermat aan te schaffen? Dan kunnen wij deze site van harte aanbevelen. Je kunt hier tevens terecht voor aanvullende vragen over het gebruik van de spijkermat.

Vitamine D

Vitamine D

 

Op blz 64 en 65 van het boek leggen we uit hoe ontzettend belangrijk vitamine D is voor de aanmaak van geluksstofjes.
Dit artikel is een aanvulling op die informatie.

 

Vitamine D tekort

Wist je dat veel Nederlanders een tekort hebben aan vitamine D? Lees deze (engelstalige) onderzoeken maar eens (D1, D2, D3). Een tekort aan vitamine D kan leiden tot zowel milde als ernstige klachten zoals bot- spier- en rugpijn, spierzwakte, spierkrampen, verweking van de botten, botontkalking (osteoporose), skeletafwijkingen bij kinderen (rachitis),  diverse auto-immuunziekten, sommige vormen van kanker, vermoeidheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen, depressie (D4) en meer (D5, D6, D7, D8, D9).

 

Hoe kom ik aan vitamine D?

Vitamine D wordt aangemaakt door onze huid wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Een andere bron van vitamine D is het eten van vette vis die afkomstig is uit de bovenlagen van de oceaan (zoals haring en makreel). Tot slot heeft onze overheid kleine hoeveelheden vitamine D toegevoegd aan margarines, halvarines en bakboters in de veronderstelling dat iedereen dat regelmatig eet (D10). Helaas is inmiddels aangetoond dat het regelmatig eten van margarines, halvarines en bakboters niet zo gezond is als vroeger werd gedacht (zie ook dit artikel).

 

Voor wie is het zinvol om extra vitamine D te nemen?

Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een hele donkere huid, mensen die altijd een hoge factor zonnebrandcrème en/of bedekkende kleding dragen (zoals een sluier), mensen die weinig buiten komen (door bv werk, ouderdom of ziekte), mensen met overgewicht, auto-immuun ziektes (D11), astma (D12), ontstekingen of hormonale klachten, een absorptiestoornis, lever- of nierinsufficiëntie, mensen die corticosteroïden, statines, afslankmiddelen, bisfosfonaten, andere botsparende geneesmiddelen of anti-epileptica gebruiken, vrouwen na de menopauze (50+) en ouderen (70+) -> zie ook D13, D14 en D15.

 

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Hier is veel discussie over. De Nederlandse Gezondheidsraad geeft een lager advies (10-20 mcg per dag, D16) dan sommige Nederlandse en buitenlandse wetenschappers (D17, D18, D19, D20 en D21). Wij zijn het met deze wetenschappers eens en dat betekent dat wij 50 mcg per dag adviseren.

 

Video’s over vitamine D

In het boek verwijzen we naar video’s die dieper ingaan op de (inter)nationale discussie over hoeveel vitamine D een mens nou nodig heeft. Als je onderstaande YouTube-video start, dan worden de belangrijkste video’s over dit onderwerp automatisch 1 voor 1 afgespeeld. Zodra de eerste video klaar is, start de tweede vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt of wil je het hele overzicht met video’s over vitamine D zien? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar ons YouTube-kanaal. Wil je de gehele lijst met video’s en alle artikelen (177 in totaal!) van de website van Nutritionfacts bekijken? Klik dan hier.

 

Goed om te weten

Oudere mensen hebben vaak last van (hevige) pijn in hun spieren, gewrichten en/of botten. Slijtage en ouderdom krijgen dan vaak de schuld, terwijl dit in veel gevallen veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine D (D22). Ga na of dit voor jouw (groot)ouders of andere ouderen in jouw omgeving het geval zou kunnen zijn. Een klein tabletje vitamine D kan dan namelijk wonderen doen en het zou zonde zijn als je daar geen gebruik van maakt.

 

Belangrijk!

Pas op dat je niet teveel vitamine D inneemt! Dit geldt alleen voor supplementen, niet voor de vitamine D die wordt aangemaakt onder invloed van de zon, zie ook deze link). Neem niet meer dan 50 mcg per dag, tenzij op advies van een arts. Slik je een multivitamine? Controleer dan goed of deze al vitamine D bevat, voordat je een extra supplement overweegt.

 

Tot slot

Tot slot willen we je graag attenderen op dit artikel over vitamine D de website van diëtiste en onderzoekster Wendy Walrabenstein en op deze video waarin neuroloog Dr. Stasha Gominak dieper ingaat op de samenhang tussen vitamine D, slaap en je darmflora (duur 1 uur 24).

Goed doen voor anderen

Goed doen voor anderen

 

Op ons YouTube-kanaal hebben we een afspeellijst gemaakt met 7 inspirerende video’s over goed doen voor anderen. De eerste video is de korte animatie (2 minuten) over de geluksstofjes die worden aangemaakt wanneer je goed doet / aardig bent voor anderen. De video’s erna dienen vooral ter inspiratie (aanraders!).

Zodra de eerste video klaar is, start de tweede vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar het overzicht van de volledige afspeellijst over goed doen voor anderen, zodat je zelf kunt kiezen welke video’s je wel en niet wilt zien.

 

Vrijwilligerswerk

Een van de manieren waarop je goed kunt doen voor anderen is vrijwilligerswerk. Om je een idee te geven van de vele mogelijkheden (en je hopelijk ook te inspireren om het te gaan doen) verwijzen we je graag naar de website van NLvoorelkaar. NLvoorelkaar brengt vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk bij elkaar. Een mooie, duidelijke site met vacatures van zowel bedrijven, instanties, gemeenten als particulieren. Een aanrader.

 

Eenzaamheid

Een website die we in het kader van ‘goed doen voor een ander’ en ‘echt contact’ graag apart willen benoemen is de website van eenzaamheid.nl. Op deze website lees je o.a. wat eenzaamheid is, hoeveel mensen zich eenzaam voelen (veel!) en hoe je maatje, buddy en/of vrijwilliger kunt worden.

Aanraders

Op dit tabblad vind je onze favoriete boeken, video’s, websites en artikelen over (grip op) geluk.

 

 

Boeken over geluk

Geluk 2.0: de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld – Een alles-in-1 samenvatting van alle belangrijke (wetenschappelijke) onderzoeken die ooit gedaan zijn naar geluk – door Leo Bormans (website: The World Book of Happiness).

 

De maakbaarheid van het geluk – In dit makkelijk leesbare boek geeft professor Sonja Lyubomirsky praktische en concrete tips en oefeningen voor meer grip op je geluk.

 

100 en gezond – Als je wilt leren hoe je gezond en gelukkig oud kunt worden – door John Robbins

 

 

Video’s over grip op geluk

Geluk kun je trainen – RTL Late Night met Mo Gawdat (oud-Chief Business Officer van Google X, auteur van De logica van Geluk, een boek dat hij geschreven heeft nadat hij zijn zoon verloor).

 

 

Onze afspeellijst met inspirerende video’s

Deze afspeellijst bevat 10 video’s over uiteenlopende onderwerpen die direct of indirect invloed hebben op je geluk. Zodra je onderstaande video start, worden de door ons geselecteerde video’s automatisch 1 voor 1 afgespeeld.

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar het overzicht van de volledige afspeellijst over goed doen voor anderen, zodat je zelf kunt kiezen welke video’s je wel en niet wilt zien.

 

 

Artikelen

Dit artikel uit Psychology Today met uitleg over geluksstofjes.

Dit wetenschappelijke artikel (inclusief PDF) van het Positive Psychology Program met 31 (dankbaarheids-) oefeningen die je geluksgevoel boosten.

 

 

Voeding en gezond leven

Dit blog (en vooral dit artikel over voeding en depressiviteit en dit artikel over serotonine) van de Nederlandse diëtiste en onderzoekster Wendy Walrabenstein.

Deze website en dit YouTube-kanaal vol positieve lifestyle video’s en gezonde recepten van PickUpLimes (engels).

Dit YouTube kanaal over Happy en Whole Food Plant Based Living van The Happy Pear (engels).

 

Vrijwilligerswerk

NLvoorelkaar bevat NL’s grootste database op het gebied van vrijwilligerswerk. Een mooie, duidelijke site met vacatures van zowel bedrijven, instanties, gemeenten als particulieren. Een aanrader.

Bronnen

Boeken

Hieronder vind je de lijst met boeken die gebruikt zijn bij het tot stand komen van het handboek voor geluk. Als je op een van de titels klikt, dan word je doorgestuurd naar de website van Bol.com voor meer informatie en reviews over het betreffende boek.

 

Geluk – wetenschap, spiritueel & NLP

The World Book of Happiness: Geluk 2.0 – Leo Bormans (website)

Groot Psychologisch Modellenboek – Anthon van der Horst

De Mythes van Geluk – Sonja Lyubomirsky

The Happy Brain – Dean Burnett

20 Wegen naar Geluk – Leo Bormans

De Gelukshypothese – Jonathan Haidt

The Blue Zones of Happiness – Dan Buettner

De Blue Zones Methode – Dan Buettner

100 en gezond – John Robbins

Wij zijn ons Brein – Dick Swaab

Pursuing the Good Life – Christopher Peterson

A primer in Positive Psychology – Christopher Peterson

Happiness – Matthieu Ricard (+ video)

Ons feilbare denken – Daniel Kahneman

Essenties van NLP – Jaap Hollander

The Ultimate Introduction to NLP – Richard Bandler

 

Grip op je geluk – dingen die je zelf kunt doen

De maakbaarheid van het geluk – Sonja Lyubomirsky

The How of Happiness – Sonja Lyubomirsky

De kunst van het geluk – Dalai Lama

Learned Optimism – Martin Seligman

Gelukkig zijn kun je leren – Martin Seligman (+ video)

The Happiness Advantage – Shawn Achor

Geheugen voor Geluk – Rick Hanson

Stumbling on Happiness – Daniel Gilbert

De logica van geluk – Mo Gawdat

How to be Happy – Liz Hoggard

De kracht van dankbaarheid – Ernst Bohlmeijer

Compassie voor Beginners – Thupten Jinpa

Compassie als sleutel tot geluk – Monique Hulsbergen

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig? – Raj Raghunathan

Laat je hersenen niet zitten – Erik Scherder

Singing in the Brain – Erik Scherder

Dromen Durven Doen – Ben Tiggelaar

De kleine geluk voor dummies – Doyle Gentry

Adem in Adem uit – Thich Nhat Hanh

Wandelen – Thich Nhat Hanh

Lachyoga – Saskia van Velzen

Het Happiness Project – Gretchen Rubin

14,000 Things to Be Happy About – Workman Publishing

The Top Five Regrets of the Dying – Bronnie Ware

Succes voor het oprapen – Anthony Robbins

Je ongekende vermogens – Anthony Robbins

Het Complete NLP Werkboek – David Molden

De Kracht van NLP – Robin Stevens

Loslaten – Roland Rogiers

Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

Bevrijd door liefde – Jan Geurtz

Verslaafd aan denken – Jan Geurtz

Vrij van gedachten – Jan Geurtz

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

De moed van imperfectie – Brené Brown

Verlangen naar verbinding – Brené Brown

 

De kracht van habits (gewoontes)

The Power of Habit – Charles Duhigg (+ video)

The Little Book of Big Change – Amy Johnson

Hack Your Habits – Joanna Jast

Mini Habits – Stephen Guise

 

Digitaal

Hieronder vind je de lijst met digitale bronnen die gebruikt zijn bij het tot stand komen van het handboek voor geluk. Als je op een linkje klikt, dan word je doorgestuurd naar het desbetreffende artikel, blogbericht, onderzoek of naar de (YouTube) video.

 

Happiness algemeen

Sonja Lyubomirsky – website vol wetenschappelijke onderzoeken over happiness, waaronder The Architecture of Sustainable Change,  An upward spiral between gratitude and humility en The How, Why, What, When and Who of Happiness

 

Positive Psychology Center van de University of Pennsylvania – website vol wetenschappelijke onderzoeken over happiness, waaronder deze lijst met alle boeken en onderzoeken van Dr. Martin Seligman over Positieve Psychologie.

 

World Database of Happiness (R. Veenhoven, Erasmus university Rotterdam) – website met een archief vol onderzoeksresultaten over het ervaren van plezier en geluk in je leven, waaronder de database Correlates of Happiness.

 

Journal of Happiness Studies – website met meer dan 90 wetenschappelijke onderzoeken over happiness, waaronder Together is Better: Higher Committed Relationships Increase Life Satisfaction and Reduce Loneliness en A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness.

 

Behavioral Scientist – website met wetenschappelijke artikelen, waaronder How and Why Positive Activities Can Make You Happier en Knowing When Tech Does (and Doesn’t) Promote Positive Relationships.

 

TED-talks – The New Era of Positive Psychology by Martin Seligman (23:38 min), The Surprising Science of Happiness by Dan Gilbert (21:01 min), Habits of Happiness by Matthieu Ricard (20:50 min), Happiness and its Surprises by Nancy Etcoff (14:15 min), America’s Pursuit on Happiness and why it’s gone wrong by Caroline Winterer (10:34 min) en What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness by Robert Waldinger (12:56 mins)

 

Happify – Amerikaanse website met wetenschappelijk onderbouwde artikelen over happiness zoals What is the science of happiness,  5 skills that will increase your happiness en deze happiness infographic.

 

Specifieke onderwerpen

Hieronder vind je een lijst met digitale bronnen die naast de hierboven genoemde bronnen gebruikt zijn bij het tot stand komen van specifieke onderdelen uit het handboek voor geluk. Als je op een linkje klikt, dan word je doorgestuurd naar het desbetreffende artikel, boek, blogbericht, onderzoek of naar de (YouTube) video.

 

Ongelukkig zijn mag

BrainWash – Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd (artikel + video 13:21 min)

Radboud Universiteit – Laat ons ook ongelukkig zijn (artikel, video en podcast van psychiater Dirk de Wachter – 24 oktober 2018)

StressPlein – Ongelukkig zijn mag (artikel)

 

De kracht van (mini) habits

British Journal of General Practice – Habit Formation and Health (onderzoek)

Barking Up The Wrong Tree – 7 Easy Happiness Boosters According to Harvard Research (artikel)

Tiny Buddha – How Simple Mini Habits Can Change Your Life (artikel)

How to be Happy – 10 Habits of Happy People (video – 8:46 min)

The 20 second Rule – How to Build a New Habit (video – 4:11 min)

 

Onze afspeellijst met video’s over (mini) habits.

Als je onderstaande YouTube-video start, dan worden onze favoriete video’s automatisch 1 voor 1 afgespeeld. Zodra de eerste video klaar is, start de tweede vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

 

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar het overzicht van de volledige afspeellijst op ons YouTube-kanaal, zodat je zelf kunt kiezen welke video’s je wilt zien.

 

Geluksstofjes

Psychology Today – The Neurochemicals of Happiness (wetenschappelijk artikel)

IdeaPod – The Happy Chemicals (artikel)

Wendy Walrabenstein – Serotonine: eten voor een goed humeur (artikel)

NL Bewust Gezond – 8 leuke manieren om endorfine aan te maken (artikel)

Cornell University – Dopamine linked to a personality trait and happiness (wetenschappelijk artikel)

IdeaPod – 7 Ways You Can Increase Dopamine Levels in the Brain Without Using Medication (artikel)

Lifehack – Neuroscientists Find 4 Ways to Boost Happiness (Even When You Feel Down) (artikel)

Verken je geest – Een Positief Gesprek kan je Hersenen Veranderen (artikel)

 

Dankbaarheid

Positive Psychology Program – The Benefits of Gratitude (zeer uitgebreid artikel met diverse tips en linkjes naar wetenschappelijke onderzoeken)

Positive Psychology Program – 31 Gratitude Exercises That Will Boost Your Happiness (wetenschappelijk artikel met tips + PDF)

Harvard Medical School – Expressing thanks may be one of the simplest ways to feel better (wetenschappelijk artikel)

Greater Good Science Center at UC Berkeley – Tips for keeping a gratitude journal (artikel)

Emmons Lab | UC Davis – Gratitude and Wellbeing (artikel)

Intelligent Change – Gratitude Journal Tips (artikel)

Brain Pickings – A Simple Exercise to Increase Well-Being and Lower Depression from Martin Seligman, Founding Father of Positive Psychology (artikel)

Positive Routines – How to Define Gratitude (artikel met diverse tips en linkjes naar wetenschappelijke onderzoeken)

TED – Want to be Happy? Be Grateful by David Steindl-Rast (video – 14:27 min)

StressPlein – Meer geluk door Dankbaarheid (artikel)

De kracht van dankbaarheid – Ernst Bohlmeijer

 

 

Lachen

NBC News – Smiling can trick your brain into happiness and boost your health

Psychology Today – There’s magic in your smile (artikel)

Forbes – Six Science-Based Reasons Why Laughter is The Best Medicine (artikel)

Forbes – Why Faking a Smile is a Good Thing (artikel)

 

Bewegen

Laat je hersenen niet zitten – Erik Scherder

Trouw – Beweeg voor je brein (artikel)

AJC – Physical activity could improve your happiness, study says (artikel)

Blue zones – What Exercise is Best for Optimal Health and Longevity? (artikel)

Health & Fitness Journal – Go Green with Outdoor Activity (artikel)

Health & Fitness Journal – A 20-Year Case Study of Successful Aging (artikel)

Happiness Podcast – #170 – Physical Activity & Happiness (podcast)

PubMed – Muscle inactivity is adversely associated with biomarkers (onderzoek)

SpringerLink – A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness (wetenschappelijk artikel)

How Stuff Works – Is there a link between exercise and happiness? (artikel)

Fitness Blender – Workout video’s & uitleg

 

Echt Contact

The Pursuit of Happiness – Relationships and Happiness (wetenschappelijke artikelen van Dr. Martin Seligman)

IdeaPod – A 75-Year Harvard Study has Revealed the Most Important Factor in Human Happiness (artikel)

The Harvard Gazette – Good Genes Are Nice, But Joy is Better (wetenschappelijk artikel + TED-talk door Robert Waldinger: What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness – 12:56 mins)

Robin Stevens – De Kracht van Echt Contact (artikel)

 

Onze afspeellijst met video’s over Echt Contact:

Als je onderstaande YouTube-video start, dan worden onze favoriete video’s automatisch 1 voor 1 afgespeeld. Zodra de eerste video klaar is, start de tweede vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen.

 

 

 

 

Wil je liever zelf bepalen in welke volgorde je de video’s bekijkt? Klik dan op deze link. Je wordt dan doorgestuurd naar het overzicht van de volledige afspeellijst op ons YouTube-kanaal, zodat je zelf kunt kiezen welke video’s je wilt zien.

 

Goed doen voor anderen

The Pursuit of Happiness – Acts of Kindness (website met wetenschappelijke artikelen van Dr. Martin Seligman)

Psychology Today – Achieving Happiness by Helping Others (artikel met tips)

Forbes & HBS Working Knowledge – To Buy Happiness, Spend Money on Other People (wetenschappelijk artikel met 2 video’s)

Helix – Kindness is Contagious (wetenschappelijk artikel)

YouTube video met 20 ideetjes voor goede daden

Video met korte en bondige uitleg over de positieve effecten van goed doen voor anderen (kindness):

 

 

 

Mooie momenten

Psychologies – Why memories can boost your mood (artikel)

Happiness Matters – Reflections for your Happiness (artikel)

Nathaniel Branden – Reflections on Happiness (artikel)

365 Grateful – The Secret to Happiness is Reflection and Happiness (video – 3:52 min)

 

Muziek

Singing in the Brain – Erik Scherder

TedEd – Hoe musiceren je hersenen ten goede komt (4:44 min, Ned ondertiteld)

Universiteit van Nederland – Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? (een college door prof. dr. Erik Scherder – 16:55 min)

 

Spijt

The Top Five Regrets of the Dying – Bronnie Ware

Zorg en Welzijn – 5 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben (artikel)

TED – What really matters at the end of Life by BJ Miller (18:59 min)

 

Gemiddelde van 5 mensen

Lifehacker – How the People Around You Affect Your Personal Success (artikel)

The Pure Family – Hoe word je het gemiddelde van de 5 mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt (artikel)

Dagboekpagina pdf